Norgedemokraterna går i SD:s fotspår!

I Norge är det snart val. Enligt de senaste undersökningar så kommer det relativt nya missnöjespartiet Norgedemokraterna (ND) att knipa ca 10 % av rösterna.

Norgedemokraterna ses av experterna som ett enfrågeparti och de fokuserar enbart på deras åsikt om att det finns alldeles för många svenskar i landet, som kommer in i landet och stjäl norskarnas jobb.

– Sedan tar svenneguleböjerna alle våre norske penger de tjänet hos oss och åker och spenderar de i sitt hemland! sade ND:s partiledare Ola Haakonsson till NRK i en tv-intervju för ett par dagar sedan.

Att var tionde person i undersökningarna visar sympatier för det nya svenskfientliga partiet är en skrämmande siffra för svenskarna och svenskättlingarna i Norge. Vi har pratat med en ND-sympatisör, Mette Norskén, som vi träffade i centrala Oslo:
– De där svenneguleböjerna, kommer hit till Norge och säger till oss att VI inte ska tro att vi är någre! Va, har du hört så dumt? Och sedan det här hur de breder ut sig över alla våre buss- och rälsbusshållplatser, va! Råker en oskyldig norsk person komma en minimeter för närt, så stirrer svenskarna mördisk på en!
Nej, vet du va, de där svenskerne är et riktigt packelipack! Och det värste er at OM man skulle säga till dem på skarpen, så svarar de med en tyst terror! De säger inte ett skvatt, fatter du? De bare knyter näven i ficken och tittar som om man mördehotet deras fadersmor!
Tre (bland flera) ifrågasatta motioner som ND skickat in till regeringen:

”Vi vill förbjuda användningen av elektroniska ting då ny vetenskap påvisat att vi människor består av uppemot 50 % vatten och alle vet att vatten ihop med elektricitet är livsfarligt!”

”Vi vill förbjuda den vidriga eftersmaken i alla light-drickor och safter!”

”Vi vill ta bort det maximala antalet varv (i dagsläget: åtta stycken) i rondeller, då det blir svårt att hålla räkningen redan efter det första varvet. Svårt för både privatbilister men också för trafikpoliserna.”
Ett annat parti, som just nu ligger allra bäst till i undersökningarna, är Norsialdemokraterna (N). Nästan var tredje person (32,3 %) säger sig lägga sin röst på dem, om det vore val idag.

Vi råkade på en svenskättad norsk i Bergen, Bengt Bellman, som ville ha sagt mycket gott om Norsialdemokraterna:
– Norsialdemokraterna har en sund människosyn. ”Alla ska med”, så att säge. Och det här med att de planerar att försörja hela Afrika och därmed upphäve svälten där ner, det er fantastisk!

Vår reporter blev intresserad av detta Afrika-projekt, och ringde till en talesman för Norsialdemokraterna, Trond Trollheim. Följande konversation är direkt avskrift från det bandade telefonsamtalet:

– Je, det er Trond Trollheim.
– Ja, hejsan, mitt namn är Ulla-Bella Karsson från den svenska nyhetstidningen Morgonblaskan.
– Ja, hej du! Vad ville du tale med meg om, då?
– Jo, jag hörde om era planer om att ta hand om allt folk i kontinenten Afrika.
– Ja, det är ett projekt som ligger oss mycke varmt om hjärte!
– Jo, men min undran var: hur hade ni tänk finansiera detta projekt? Det lär bli väldigt dyrt.
– Vi har ju olje, en himle masse olje!
– Jo, det har ni ju, men jag tittade lite snabbt på siffrorna och det finns ju ingen likviditet från er sida i ett sådant här jätteprojekt. Ska ni kanske börja med ett land, eller hur hade ni tänkt er?
– Nej, alle ska med – hela Afrika på en gång.
– Men det är ju finasiellt ohållbart! Ni kommer ju gå under ekonomiskt!
– Er du emot att hjälpe folk som har det svårt i världen, eller? Är du rasist?
– Nej, jag är inte rasist men det är ju en absurd åtagelse från första början…
– AHA! Du ER rasist! Att säge ”jeg er ikke rasist, men” är ju att erkänne att man ER det! Dette vet ju alle!
– Jag ÄR ingen rasist!
– Du er ikke rasist?
– Nej.
– AHA! Du erkänner att du er rasist, alltså! För alle vet ju att när en kvinne säger ”nej”, så menar hon ”ja”, det har ju vartende rättegång, under de senaste 10-20 åren, kommit fram till!
– Nej, nu blir jag faktiskt arg! Du får lägga av att utmåla mig som en rasist, är det förstått?
– AHA! Du er en militant ultrafeminist, jeg visste DET!
– Jag lägger på nu!
– AHA! Jeg visste att det bare var en tidsspörsmål innen du skulle till med att använda härskartekniker mot meg!

(Här avbröts samtalet)
Ett tredje parti som vuxit sig starkare de senaste åren i Norge är Unionspartiet (UP). Ett parti med målet att skapa en svensk-norsk union. Den hetaste frågan för dem just nu är också det här att inte skilja på svensk och norsk, utan att kalla både norrmän och svenskar för ”svorsk”.
Hälften som är för tycker att det är etisk riktigt och hälften tycker att det är bra för språket att skriva svorsk istället för ”Norsk och/eller svensk”. Folk som är emot säger dels att svenskt ska få vara svenskt och norskt ska få vara norskt och dels säger de att ”svorsk” betyder ”gryningsgolfladderflax” (alltså höna på svenska, red. anm.) på tyska.

Vi har fått tag i en norsk medborgare med tyska rötter vid namn Günther Tyskén, som sade:
– ”Svorsk” betyder ikke gryningsgolfladderflax på tyske!

Reporter: Ulla-Bella Karlsson, Morgonblaskan

Om Conny Nordling

26-årig göteborgare, skriver om allt mellan himmel och jord med det gemensamma att det är genomsyrat med (min, högst personliga) humor.
Detta inlägg publicerades i Satir. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar